Jak jeść ręką? Obiad na Sri Lance: instrukcja obsługi jedzenia palcami. Film.
Na Sri Lance opanowałem sztukę jedzenia ręką, bo wtedy ryż z curry smakuje podwójnie dobrze. Spróbuj, a zyskasz szacunek miejscowych, bo zjesz kulturalnie. Swoją pomocną dłoń podał mi Indika Kodi, który jedzenie bez sztućców wyssał z mlekiem matki. Razem z Indiką zjadłem obiad tak, jak to robią mieszkańcy Sri Lanki – palcami. Czy zawsze musisz jeść prawą ręką i czy można oblizywać palce?
Zasady jedzenia ręką
Wydaje się to takie proste: nabrać trochę jedzenia palcami jak łyżką i włożyć do buzi, ale diabeł tkwi w szczegółach.
-
-
Umyj ręce. Przy każdej restauracji, barze, bufecie powinna znajdować się umywalka i mydło w części jadalnej lub bardzo blisko niej. Toalety mają osobne umywalki.
-
W brew obiegowym opiniom nie je się wyłącznie prawą ręką. Wszystko zależy od tego czy posługujesz się lewą, czy prawą ręką w codziennych czynnościach. Je się zatem tą ręką, która nie służy do czynności higienicznych, a mówiąc wprost – do mycia i podcierania tyłka. Papier toaletowy używa się bowiem na Sri Lance i w większości krajów azjatyckich, do osuszania części intymnych po tym, jak zostaną umyte przy pomocy ręki i wężyka z wodą przy muszli.
-
Nie tapla się w jedzeniu i nie brudzi całej dłoni. Sypkie części dania, jak ryż, miesza się i lekko ugniata z sosem przy pomocy dwóch pierwszych paliczków palców.
-
Nabrane jedzenie na cztery palce popycha się następnie kciukiem, jak małym spychaczem, przy wkładaniu do ust.
-
Możesz pomóc sobie w nabieraniu sosu i mniejszych cząstek jedzenia przy pomocy kawałków chlebka roti.
-
Na koniec jedzenia większość mieszkańców Sri Lanki nie oblizuje palców, bo uchodzi to za niekulturalne. Ręce po posiłku trzeba umyć w restauracyjnej umywalce lub wytrzeć w serwetkę. Palce oblizują i cmokają przy tym przedstawiciele mniejszości muzułmańskiej (ok 7.5% mieszkańców Sri Lanki), ale dla buddyjskiej większości takie zachowanie nie licuje z dobrym wychowaniem przy stole.
-
Przewaga jedzenia ręką nad widelcem i nożem
Dlaczego jedzenie ręką jest takie przyjemne?
-
-
Do zmysłu smaku dochodzi kolejny potężny zmysł, czyli dotyk. Spodobało mi się to, że czułem teksturę potrawy, jej niuanse. Mogłem wyciągnąć kostkę zanim trafiła do ust, a nie wypluwać ją ukradkiem.
-
Ile razy zdarzyło Ci się oparzyć usta i język podczas jedzenia posiłku? Palce są pierwszym i niezawodnym termometrem zapobiegającym jedzeniu zbyt gorących potraw.
-
W prosty sposób można oddzielić owoce ze skóry np. kawałki mango zanurzone w sosie curry. Po prostu przytrzymuje się je palcem wskazującym i ściąga miąższ kciukiem. Podobnie pestki, nasiona – palce są tu dużo zwinniejsze niż niezgrabny nóż i widelec.
-